Válasz Normandie
#120 számú posztjára
Rám a kávé hat érdekesen, nem innám azelőtt, hogy nekiindulok egy 9 órás túrára, az biztos.
Tejszínhab nekem nem kell a kávéba, de valami igen. Lehetőleg tejféle és cukorféle egyszerre. Pontosabban édes és krémes legyen az eredmény... (Puritán esetben megeszem egy kocka csokival is, de az nem az igazi. Sőt, ittam már üres kávét is. Nem mindig megy).
Hedonista szemmel a mandulás(-mogyorós) kókusztejes kávé a legjobb, mézzel. Más szempontból nem, erősen próbálkozom a csak mandulás kókusztejes kávéval, plusz édesítés nélkül. Ha a kávé egészen pici, a kókusztej sűrű és édes s kicsit lecsavarom az édességigényemet, akkor ez elmegy, de még gyakorolnom kell.
Igazából a kávé az elfajulások bajnoka nálam. Első körben kávét akarok inni, mert az poénos, plusz fejfájásra is jó, épp csak nem élénkít engem egy szikrát sem, de az nem baj. A kávé így még csak nem is stimulál, nincs itt semmi gond...
Aztán rájövök, hogy üresen nem jó, de kókusztejjel vagy valamivel még megoldom. Itt a kávé eléri az iható kategóriát, ami annyira felizgatja, hogy személyiséget vált s átmegy csábító démonba. "Sokkal jobb lennék ám édesebben" - jelenti ki, éppcsak nem kacsint hozzá. Mély igazság van eme szavakban. Ha már hedonista édesség irányba megyünk, ne álljunk meg félúton, milyen már arra pazarolni a magában igen ízes kókusztejet, hogy valahogy iható, de ne finom legyen a kávé...
Rengeteg ilyen esetem volt a múltban.
Nem is tudom, miért ragaszkodom a kávéhoz. Ihatnék teát is. Iszom is, napi litereket, de a kávé is gyakran eszembe jut. Az más.
Azt hiszem, az édesszájúságomhoz nagy köze van a dolognak. kávé nálam egyértelműen édesség kategória, ami nehéz, mert keserű és sok édesítést igényel.
A mandula- és mogyorótej is jó :)
A zsírtej tojássárgája, kókuszzsír (de csináltam vajból is, hátha édesebb lesz a kávéhoz. Naivitás, elismerem, de próbálkozik az ember :D No, sokat nem változtatott rajta, a vaj finom íze másban jön ki), víz, vanília, miegymás turmixolt keveréke. Habos és szerintem igen jó. Több recept van, de szerintem mindben szánalmasan kevés a kókuszzsír, én 1 tojássárgájához teszek 2 dekát és 3 deci vizet :) Plusz kókuszkrémet és többnyire mandulát. Illetve ma kipróbáltam a csokit is fantasztikusan krémesítő kesuval (fél dekányival), mostantól így csinálom.
Sokkal egyszerűbb készíteni, mint a kókusztejet, laktató, nekem igen hasznos. De nekem nincs zsírlimitem, az annyi, amennyi, csak a másik 2 makrotápanyag és a kalóriabevitel legyen rendben. Inkább törekszem a sok zsírra, mert akkor a szénhidrát hajlamos csökkenni.