KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok

Gyakran ismételt kérdések

Mi a KalóriaBázis?
Az ingyenesen használható KalóriaBázis a fogyni vágyóknak kíván segíteni. Legfőbb célkitűzése a gyors és egyszerű kezelhetőség. A kalóriák és tápanyagok nyilvántartását átfogó étel, ital, recept és sport adatbázissal támogatja, melyet a felhasználók maguk is bővíthetnek. A megevett ételek és elvégzett testmozgások elmenthetők, ezáltal a kalóriák útja nyomon követhető. A KalóriaBázis célbeállítási kalkulátora segítségével a felhasználók maguk állíthatják be fogyási tervüket. Ennek kivitelezését az oldal napról napra grafikonokkal, diagramokkal és szöveges értékelésekkel segíti.

Milyen eszközökkel segíti a Kalóriabázis a sikeres fogyást?
 • Magyarország legnagyobb kalória és tápanyag adatbázisa
 • Saját receptek összeállítása, tápanyagtartalom kiszámítása
 • Személyre szabott fogyási cél beállítása
 • Étkezések, testmozgások rögzítése, ezekről statisztika
 • Napi kalória keret és tápanyagok nyomon követése
 • Napi súlyod rögzítése, körméretek elmentése, fogyási grafikonok készítése
 • Szöveges kiértékelés, cikkek, fórum, facebook támogatás

Mi alapján számol az oldal?
Az oldal működése azon a számításon alapul, miszerint 1 kg testzsír körülbelül 7700 kcal-nak felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha naponta 1100 kalóriával kevesebbet eszel, akkor egy hét alatt leadhatsz egy kilót. Természetesen ez elég sok tényezőtől függ, azonban ez az átlagos szám közelíti meg legjobban a valóságot.
Fogyásod megtervezésekor figyelembe vesszük személyes jellemzőidet (kor, nem, magasság, jelenlegi testsúly, életmód, stb). Ezek alapján meghatározható, hogy Te hozzávetőlegesen hány kalóriát égetsz el naponta.
Ezt követően ki tudjuk számolni, hogy például 10 kg fogyást mennyi idő alatt érhetsz el reálisan és ehhez legfeljebb hány kalóriát vihetsz be naponta (ezt az oldalon Napi keretnek hívjuk). Innentől nincs más dolgod, mint felvezetni étkezéseidet és Napi kereteden belül maradni.

Fogalomzavar! Kalória? Kcal? Kilokalória?
Egy kalória az az energiamennyiség, mely 1 gramm víz hőmérsékletét 1 °C-kal növeli.
1000 kalória = 1 kcal (kilokalória)
Tehát a kalória nem ugyanaz mint a kcal, bár a köznyelvben tévesen ezzel azonosítják.
Ezen a kis hibán mi sem óhajtunk szigorkodni, a honlapon leegyszerűsítve mi is kalóriának hívunk egy kcalt.

Mit csináljak, ha nem találok egy ételt az adatbázisban?
Biztos hogy eleinte ez többször elő fog fordulni, ez ilyen szakma. Tippünk ilyen esetekre:
 • Próbáld meg a keresést változtatni, azaz csak a legfontosabb kulcsszót beírni (pl "kóser barackpálinka"  helyett keress először a "barackpálinkára").
 • Javasoljuk a google használatát, idézőjel használatával és a kcal beírásával (pl.: "kóser barackpálinka" kcal)
 • Ha tudsz angolul, akkor a legmegbízhatóbb forrás az USA kormánya által összeállított, ingyenes adatbázis.
 • Tedd fel kérdésedet a fórum "Ez hány kalória?" topikjában.
 • Keress egy hasonló ételt (pl "pálinka").
 • Ha egyszer valamit megtalálsz, azt elmentheted Új ételként és így idővel alig lesz olyan étel amit ne találnál meg.
Honnan tudhatom, hogy hány gramm amit megeszek?
A legtöbb megvásárolható terméken fel vannak tüntetve a pontos adatok. Azonban gyakran olyan étel kerülhet elénk, aminek nem tudjuk kapásból a súlyát.
Oldalunkon igyekeztünk a leggyakoribb ételeket konkrét mértékegységekben is megadni (darab, szelet, tányér, stb...).
Ezeket használhatod ha máshogy nem tudod lemérni az étel súlyát. Azonban tapasztalatból állíthatjuk, hogy ezek hosszútávú alkalmazása nem célravezető. Előbb vagy utóbb a fogyókúrázó elkezd "csalni", a szelet kenyér egyre vastagabb lesz, a darab sütemény egyre nagyobb.
A hosszútávú eredmény érdekében ajánlott beszerezni egy digitális konyhamérleget, ami pontosan tud grammot mérni.
Ekkor már nincs lehetőség sumákolásra, az egy szelet kenyér pontosan annyi lesz, amennyi valójában.
Ez elsőre macerásnak tűnhet, ugyanakkor megadja az embernek azt a kellemes érzést, hogy pontosan nyilvántart mindent, nem enged plussz kalóriákat becsusszanni.
Ezért ajánljuk, hogy ha komolyan gondolod a fogyókúrát, szánj rá 2-3000 Ft-ot egy jó digitális konyhamérlegre. 
 
Hány kilót fogyhatok a kalóriaszámlálással? Heti hány kilót és mekkora Napi keretet állítsak be?
Saját érdekedben ajánljuk, hogy a beállított fogyás ne legyen több, mint heti fél kg, de maximum heti 1 kg (általánosságban a testsúlyod 0.5-1%-a). Arra is figyelj, hogy legalább napi 1000-1200 kalóriát be kell vinned ahhoz, hogy a diéta fenntartható legyen, mivel a rossz közérzet és hangulat is a diéta feladásához vezethez (bővebben lásd a Hírekben a Koplalás veszélyei cikkben)! A plusz kilók sem két hét alatt kúsztak fel, a tartós fogyás érdekében türelmesnek kell lenned.
Tudjuk, elkeserítően hangzik a fogyókúrás reklámok heti 2-3 kg-os ígéreteihez képest, de még mindig jobb, mint ezekből a "csodaszerekből” újra és újra kiábrándulni.
Fontos, hogy tudd, hogy a gyors fogyást ígérő diétáknak komoly hátulütői vannak:
 • Testileg és szellemileg megterhel, rosszabb közérzeted lesz, fáradékonyabbnak, betegebbnek érzed magad.
 • A kezdeti sikerek után a fogyás legtöbbször nagy mértékben lelassul vagy megáll, ilyenkor könnyen elveszítheted a motivációdat, elkezdesz "csalni" és oda az egész erőfeszítés.
 • Amikor gyorsan fogysz sokat, akkor valójában testzsír helyett főként vizet és izmot veszítesz
 • A jojó-effektust ilyenkor érvényesül igazán
 
A honlap célja az, hogy a tartós fogyáshoz nyújtson segítséget úgy, hogy mindig tudd, hogy hol tartassz. Napi használata által motiváljon és betartasson egy fenntartható egészségesebb étrendet, miközben folyamatosan nyomon követheted amint lassan, de biztosan közeledsz célod eléréséhez.
A túl alacsony kalóriabevitel, a koplalás veszélyeiről itt olvashatsz bővebben.
 
Hogyan tudok egy általam felvitt ételt, receptet utólag módosítani?
Keresd ki a keresőből a javítani kívánt ételt, majd a nevével egy sorban lévő kis kék "i" betűre kattintva a megnyíló popupban válaszd az Adatlap megnyitása gombot, ott található a szerkesztés.
 
 
A tápanyagok - milyen tápanyagok vannak és mi ezek funkciója?
A tápanyagok az étrend azon részei, melyek „ táplálják” a szervezetet, és hozzájárulnak annak növekedéséhez, fejlődéséhez. Tápanyag lehet: fehérje, szénhidrát, zsír, vitaminok és ásványi anyagok. A rostok ugyan nem játszanak közre közvetlenül a fejlődésben és a növekedésben, ugyanakkor elengedhetetlen részesei a helyes emésztésnek, így általánosan a tápanyagok közé sorolhatók. A rostok segítik az emésztést, növelik a telítettség-érzetet. A rostok forrása: a gabonafélék, kenyerek, péksütemények, zöldségek, hüvelyesek és a gyümölcsök.  
A fehérjék aminosavakból állnak, és elengedhetetlenek a növekedés és a szövetek megújulása szempontjából. A fehérjék forrásai: húsok, hústermékek, halak, tojás, tejtermékek, hüvelyesek és gabonafélék.

A szénhidrátok látják el agyunkat és testünket napi teendőinkhez szükséges "üzemanyaggal". Keményítőkből és cukrokból állnak. A keményítőket megtaláljuk: kenyérben, burgonyában, gabonából készült termékekben, rizsben és tésztafélékben. A cukor forrása a gyümölcs, a zöldség és általánosan a cukrozott termékek.

A zsírok a forrásai az energiának és az esszenciális zsírsavaknak. Ugyanakkor hordozói a zsírban oldódó vitaminoknak, és elengedhetetlenek a sejtfunkciók szempontjából. A zsírok kiemelik az ételek ízét (a zsír sajnos finom... nem véletlenül ízesebb egy olajban sült krumpli, mint egy sütőben sült). A zsírok túlzott fogyasztása nem ajánlott. Összetevői: zsírsavak (telített, monotelítetlen, politelítetlen), melyek kémiai szerkezetük alapján vannak elnevezve. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak a telítetlenek.
A vitaminok  és az ásványi anyagok (bármilyen kis mennyiségről is legyen szó), nélkülözhetetlenek a szervezet helyes működéséhez. Az élelmiszerek többféle vitamin és ásványi anyag forrásai is lehetnek. Némelyikük  betűvel (A, C, D, E - vitamin), mások megnevezéssel, pl. B1 thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) jelöltek. Az ásványi anyagok kémai megnevezésük alapján kerülnek feltüntetésre (pl. kalcium, vas, magnézium).
 
Tápanyagok aránya - mire jó ez az egész?
A kiegyensúlyozott étrend nem érhető el egyetlen étel elfogyasztásával – mindezt napi, heti szinten lehet egyensúlyban tartani, a változatos étrend segítségével. Ez azt jelenti, hogy bármilyen étel része lehet az egészséges táplálkozásnak, s így bátran örömünket lelhetjük az ételekben.
Táplálkozási szakemberek javaslata alapján a változatos étrendnek a következőképp kellene összeállnia:

 • 10-15 % -a az energiának fehérje 
 • 50-55 % -a az energiának szénhidrát (cukrokat is beleértve)
 • 30-35 % -a az energiának zsír (telített zsírsavakkal együtt)
Általában fehérjéből minimális szintet szoktak előírni (tehát az a jó ha kimeríted a keretet), szénhidrátból és zsírból pedig maximumot (a kereten belül ajánlott maradni), ezért a honlapon is ez alapján követheted nyomon a változást.
Példaként említve, egy átlagos fizikai aktivitást végző nőnek, napi 2000 kcal energiaszükséglettel minimum 50-75 g fehérjét, maximum 250-275 g szénhidrátot és maximum 65-75 g zsírt kellene fogyasztania.
 

A tápanyagok energiatartalma:

·         1 g fehérje = 4 kcal

·         1 g szénhidrát = 4 kcal

·         1 g zsír = 9 kcal

A főoldalon látható sávok azt mutatják, hogy adott Napi kalória keret esetén, hány gramm fehérjét, szénhidrátot, zsírt kellene elfogyasztanunk, hogy elérjük az optimális arányt.
A Beállítások megnyitásakor beállíthatjuk, hogy a Napi kalória keretünket milyen arányban szeretnénk a különböző tápanyagokkal kimeríteni. Sportolók, testépítők esetében ajánlott a fehérjék arányának megnövelése. Ezt is beépítettük választható beállításként, azonban mindenkit arra ösztönöznénk, hogy egyéni orvosi javaslat alapján állítsa be a számára optimális arányokat. A honlapon előre rögzített arányok ugyanis csak a helyes táplálkozásra való figyelemfelkeltést szolgálják.
 
Mérőszámok
Ha a fogyókúra mellett sportolsz is (ami erősen ajánlott), akkor azt tapasztalhatod, hogy kilókban nem fogysz olyan ütemben mint szeretnél. Ennek az az oka, hogy a felszedett izom nehezebb a zsírnál. A cél végülis mindenkinél az egészségesebb és esztétikusabb kinézet, ezért megnyugtatásul ajánljuk, hogy mérd le a körméreteidet. Ezeket nyomon követni a főoldalon jobboldali Mérőszámok dobozban tudod. Mérést bármilyen rendszerességgel végezhetsz, és nem muszáj mindig minden adatot lemérni. Az eredményt áttekinteni a Grafikon megnyitásával tudod, itt jelöld be, hogy melyik mérőszám változását szeretnéd látni. Ha a súlyadatok zavarnak, addig kapcsold ki őket, de egy táblázatban van minden azért, hogy jobban össze tudd hasonlítani a többi változással (a kg oszlopon jelennek meg a cm adatok is).
A mérőszámok közé bármilyen egyéb értéket rögzíthetsz (vérnyomás, vércukor, stb). Ha valamilyen mérőszámot hiányolnál a listából, írj nekünk és felvesszük.
A tárolt mérőszámokról hosszútávú áttekintést kaphatsz nyomtatható formátumban, ha az Eszközök/Étkezési napló menüből Excel fájlba exportálod a méréseidet. Fontos, hogy az Excel fájlba csak azok a mérőszámok kerülnek bele, amik a Mérőszámok dobozban be vannak kapcsolva.
Hogyan érdemes mérni a körméreteket:
 • Mellbőség: Állj természetes, egyenes alapállásban, kezeid a tested mellett leengedve. A hát és mell legszélesebb részénél mérd a mellboséget, úgy, hogy a hüvelykujjad beférjen a szalag alá. A mellboséget melltartóban mérd!
 • Derékbőség: Állj természetes alapállásban. A derék mérésénél nem szabad a hasat behúzni! Mérés elott egy jelöloszalagot köss a derekadra, majd ekörül mérd meg a teljes derékboséget. Hagyj egy ujjnyi távolságot a méroszalag és a derekad között. Ne húzd szorosra a méroszalagot!
 • Csípőbőség: Állj természetes alapállásban. A legszélesebb részén mérd a csípoboséget. Jegyezd fel a méroszalag és a derék jelöloszalag közötti távolságot!
 
Hogyan működik a receptek felvitele?
A receptek felviteléhez válaszd ki a hozzávalókat és azok mennyiségét és egyesével add hozzá a listához. A legpontosabb számoláshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél a következőkkel:
Honlapunkon a receptek hozzávalóiban csak azokat a mennyiségeket tüntetjük fel, amit ténylegesen meg is eszünk.
Ennek két alapvető esete van: ha vízben főzünk, vagy ha zsiradékban sütünk.
Ha vízben főzünk (pl zöldséget), akkor a vizet nem kell a hozzávalók közé felvenni, mert azt nem isszuk meg.
Ha viszont levest főzünk, akkor a pontos vízmennyiséget fel kell vinnünk, hogy ki tudjuk számolni a tápanyagtartalmát 1 deciliter levesnek.
Ha zsiradékban sütünk (pl sültkrumplit, sült húst), akkor csak annyi zsiradékot kell felvennünk a hozzávalók közé amennyit az adott étel felszív. Itt egy átlagos értékkel számolunk: 1 kg hús vagy zöldség kb 50 gramm zsiradékot szív fel (kb 4 evőkanál olaj). A rántott dolgok a panír olajszívó képessége miatt ennek kb kétszeresét szívják fel, azaz kilónként 100 grammot.
Értelemszerűen, ha viszont gulyáslevest készítünk és az elején a hagymát megsütjük zsírban, akkor a teljes zsírmennyiséget fel kell vezetnünk, mivel az az étel részét képezi, amit megeszünk.
Bővebben a receptek felvitelének alapvető szabályairól itt, a haladó receptfelvitelről pedig itt olvashatsz.
 
Többen használjuk az oldalt egy számítógépről. Lehet egyszerre több felhasználót kezelni?
Igen. Bővebb infó az Eszközök/Kapcsolt felhasználók menüben.
 
Szeretném ha más is látná az ételeimet/receptjeimet a saját fiókjában. Lehetséges?
Igen, ennek módja viszont a körülményektől függ:
 • Egyszeri alkalom esetén: a rendszer működéséről tudni érdemes, hogy semmilyen recept, vagy étel nem "titkos". Azaz ha csak magadnak viszel fel valamit, azt el tudod küldeni másoknak, nem kell semmi különös meghívó, egyszerűen másold be az URL linkjét az ételnek, vagy receptnek. Ha már megvan az adott étel linkje, akkor az megnyitható és megehető. Pl ezt én hoztam létre, nem kereshető, mégis megeheted, mert most idemásoltam a linkjét: kaloriabazis.hu/recept/almas_semmi/10026_0_1 
 • Ha gyakran eszitek többen ugyanazt a receptet, akkor javasolt a kapcsolt felhasználói viszony létrehozása (lásd Eszközök/Kapcsolt felhasználók).
 • Ha olyan ételt/receptet viszel fel ami a többi felhasználó számára is hasznos és kikereshető, azt ajánlhatod a közös adatbázisba. FONTOS: a közösbe ajánlásnak szigorú szabályai vannak, melyeknek be nem tartása letiltást eredményez. Például ne használjátok arra, hogy párotoknak átküldjétek az adott receptet (pl. "Api kedvenc túrósa")! 
 
A főzés közben bizonyos ételek súlya megváltozik. Hogyan lehet ezt rendesen receptfelvitelkor rögzíteni?
A legtöbb ételnél nem sok vizet zavar az ételek víztartalmának elpárolgása. Pl. egy körözöttnek nem csökken a súlya azáltal, hogy összekeverjük a hozzávalókat. Vegyünk viszont egy főzeléket, vagy egy szaftos húst, amit vízzel felengedünk és lesütünk zsírjára. Ha ahhoz a húshoz is felvisszük hozzávalóként az összes beleöntött vízmennyiséget (aminek a fele elpárolog), akkor a súlya nem fog stimmelni, ezáltal a 100 grammra vetített kalóriaérték sem.
A probléma megoldásaként azt ajánlom, hogy mérjétek le az egész étel súlyát elkészítés előtt és után (bár előtte mondjuk nincs sok értelme, mert az úgyis annyi, amennyit a program a hozzávalók lemért súlya alapján összeadott).
Tehát ha pl 2 kg a sütés előtti súlya valaminek (nullázós mérleg nem árt), a sütés utáni pedig 1.5 kg, akkor az azt jelenti, hogy a kalória maradt ugyanannyi, viszont a súly csökkent fél kilóval.
Ezt felvinni úgy lehet, hogy felviszed "Elpárolgás" hozzávalóként és mínuszos előjellel (-500 gramm). Ekkor lesz helyes az érték.
Itt láthattok erre egy példát a Lilahagymás sült cékla személyében.
 
Hány kalóriára van szükségem naponta?
A napi kalóriaszükséglet egyénenként nagyon változó. Használd kalkulátorunkat (Eszközök menü/Cél beállítása), hogy kiszámold hány kalóriára van Neked szükséged egy nap ahhoz hogy adott kg-ot lefogyj, esetleg hízz, vagy fenntartsd jelenlegi súlyodat. Emellett ajánljuk, hogy vedd figyelembe az Európai Élelmiszeripari Konföderáció által meghatározott irányadó értékeket: az energiabeviteli követelmény gyermekeknél 1500-2000 kcal, felnőtt fériaknál 2200-2700 kcal, míg nők esetében 1800-2200 kcal naponta.
 
Hogyan számolja az oldal a kalóriaégetést?
A kalóriaégetés két fő szinten megy végbe:
1. Alapjárat kcal égetés
Alapjárat kcal-nak hívjuk az oldalon azt a kalóriaégetést, amire nem vagy hatással, tőled függetlenül megtörténik. Ezt két dolog határozza meg: testi jellemzőid és napi életviteled.
 • Testi jellemzőid (nem, kor, magasság, súly) alapján kiszámolható hány kalóriát égetsz el egy nap pusztán azáltal, hogy életfunkcióid működnek. Ezt a kalóriamennyiséget akkor is elégeted, ha egész nap csak fekszel. Ez teszi ki napi kalóriaégetésed kb 67%-át.
 • Napi életviteleddel járó fizikai aktivitási szinted megadása után kiszámolható, hány kalóriát égetsz el a jelenleg fennálló életkörülményeid által (munka, iskola, otthon, stb). Ez teszi ki napi kalóriaégetésed kb 33%-át.
2. Kalóriaégetés testmozgással, sportokkal
Ez az a pont, ahol hatással lehetsz a kalóriaégetésre. Ide tartozik minden olyan testmozgás, sport, amit a szokásos napi életviteleden felül végzel. Ezek kiszámolása mindig egyedileg történik, erre való honlapunk zöld doboza, ahol a testmozgásaidat egyesével felviheted, mi pedig kiszámoljuk az ezzel járó kalóriaégetést. Érdemes tudni, hogy az, hogy egy sporttal hány kalóriát égetsz el, jelenlegi testsúlyodtól függ (ugyanannyi futással egy nehezebb ember több kalóriát éget el).
 
Mi a különbség a főtt burgonya és a főtt krumpli között az adatbázisban?
Semmi. Ahhoz, hogy úgy tudjuk kialakítani az adatbázist, hogy a lehető legtöbb ételt megtaláld benne, ugyanazon étel több néven is kereshető.
 
Hízni szeretnék. Alkalmas ebben is segíteni az oldal?
Igen, bár a hízás követő funkció még nincs teljesen kialakítva. Ha lesz rá igény, megcsináljuk.
Ha hízni akarsz, akkor a Cél beállításnál a tervezett heti fogyásodat negatív előjellel add meg.
A napi kereted fog működni, viszont a szöveges értékelések még nincsenek leprogramozva
Például azt, hogy "Ma még 1000 kcalt ehetsz", azt értsd úgy, hogy "Ma még legalább 1000 kcalt kellene enned", tehát az a cél, hogy legalább kimerítsd a Napi keretedet, nem pedig, hogy alatta maradj.
 
Új célt szeretnék beállítani. Mi történik ilyenkor a már bevitt adataimmal?
Amikor úgy állítasz be egy célt, hogy már van egy meglévő, akkor az addigi célbeállítási terved felülíródik. A grafikonodat az új cél első napjától fogod látni (de visszanézheted, ha múltbéli dátumot állítasz be). A régebben megevett ételeidet is visszanézheted, megmaradnak a kedvenceid és a felvett Új ételek is.
 
Mitől változott meg a Napi keretem?
A Napi keretet a program minden súlyváltozáskor újraszámolja. Az új Napi keretet két dolog határozza meg:
 • Egyrészt maga a testsúlyváltozás. Egy nehezebb ember több kalóriát éget el a nap folyamán (nagyobb géphez több üzemanyag kell ugyebár), ezért több kalóriát is ehet ugyanolyan mértékű fogyáshoz. Ugyanígy: ahogy egyre soványabb vagy, a napi kereted is kis mértékben csökkenni fog.
 • A másik meghatározó tényező az, hogyha a tényleges fogyásod nagyban eltér a tervezettől. Tudni kell, hogy a fogyási tervedben beállított céldátumot a program fixnek veszi, ezért ha ha eltérés van a tervhez képest, a Napi keretedet igazítja úgy, hogy a célodat időben elérd (se előbb, se később). Ha például van egy fél éves terved, de te már egy hónap alatt teljesítetted a fogyásod felét, ilyenkor a program megnöveli a kalóriakeretedet a lassítás érdekében. Ez okozhat extrém nagy, vagy extrém alacsony kalóriakeretet. Ilyenkor érdemes lehet újratervezni a fogyásodat (lásd következő kérdés).
 
Mi a teendő, ha a tervezetthez képest gyorsabban fogyok?
Ilyenkor eldöntheted, hogy:
 • tartod magad a kitűzött céldátumhoz: ekkor bizony emelni kell a kalóriakeretet ha nem akarsz túl gyorsan fogyni. Ez azért is indokolt, mert a túl gyors fogyás hajlamosabb kudarchoz vezetni: egy idő után holtpontra kerülsz és nem érted hogy miért lassul a fogyás, holott ekkor állt be a normális ütemre. Ez főképp az első pár hétre vonatkozik, nem 6 hónap múlva fog előjönni). A lassabb, párszáz kalóriával magasabb keret a szervezet számára állandó, fenntartható szintű fogyást eredményez.
 • természetesen dönthetsz úgy is, hogy nem tartod magad a honlap javaslatához. Ez esetben új célt állíthatsz be (ne félj tőle, nem vesznek el a régi adataid, csak arra figyelj, hogy a grafikonban állítsd át a "mettől" értéket az eredeti kezdődátumra, hogy a régi súlyodhoz viszonyítsa az összes fogyásod), vagy beállíthatsz egy számodra szimpatikus fix kalóriakeretet (a sárga napi keret box "beállítás" gombjára kattintva). Ezek is teljesen jó megoldások lehetnek, ugyanis a legtöbb felhasználó pár hónap használat után önmaga tökéletesen be tudja lőni, hogy mekkora a számára legmegfelelőbb, se nem túl magas, se nem túl alacsony kalóriakeret.
 
Mire jó a főoldalon a Vízfogyasztás számláló?
Ez a funkció csak azzal a céllal készült, hogy emlékeztessen az ajánlott napi vízmennyiség bevitelére.
Semmilyen befolyással nincsen a többi funkció működésére, mivel a vízben nincs kalória, fehérje, szénhidrát vagy zsír.
 
Hogy számoljam a kalóriákat ha például étteremben eszek?
Nem kell lemondanod az étterem nyújtotta örömökről :). Ha odafigyelsz hogy mit eszel és nem csapod be magad, akkor jó döntést fogsz hozni olyankor is, amikor nem tudod megállapítani egy étel kalóratartalmát.
Ha már egy kis ideje alkalmazod a kalóriaszámolást, akkor táblázat nélkül is tudni fogod, hogy hasábburgonya helyett érdemes főtt krumplit kérni.
 
Miért számol az oldal más kalóriát nálam ugyanarra a sportra, mint a barátnőmnél?
Azért mert a sportok kalóriaégetését a felhasználók egyedi, jelenlegi súlya alapján kell számolni.
Pl: 10 perc futással egy 120 kg-os ember dupla annyi kcalt éget el, mint egy 60 kg-os.
 
Van arra lehetőség, hogy csak magában felvigyünk valamennyi kcal bevitelt? (Pl megettem egy új ételt, amiről tudom, hogy 400 kcal, de nem akarom elmenteni az adatbázisba).
Erre a megoldás, hogy a "Mit ettél?" mezőbe azt írd be, hogy kalória (vagy kcal).
Ezután add meg, hogy hány "darab" kcalt ettél, majd "Megettem".
Ugyanígy alkalmazhatod szénhidrátra, fehérjére, zsírra. Ezeket szénhidrát (tápanyag), fehérje (tápanyag), zsír (tápanyag) néven találod.
 
Közös adatbázisba ajánlanék egy ételt vagy receptet. Mik ennek a szabályai?
Közösbe ajánlás szabályai
Recept közösbe ajánlás szabályai
 
ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2