Válasz Kaunaz1987
#2990 számú posztjára
Rengeteg más sovány fehérje van, bmati írt párat. Húsból is rengeteg sovány van, halak, a csirke más részei, egy pici zsír nem gond ám, sőt, esszenciális tápanyag, így fontosabb, mint a szénhidrát bevitele, mert azt megoldja a szervezet, ha kell (más kérdés, hogy egyéni, ki mennyivel érzi jól magát). De van más ehető és olcsó madár is, s azért a marha és disznó is tud nem túl zsíros lenni... Mennyiség és zsírkeret kérdése, illetve azé, hogy miből viszel még be zsírt.
Akár a tojásfehérjére is rá lehet menni, ha van a családban, aki szívesen megeszi az extra sárgájákat... Egyesek fehérjeport esznek... Már ha az a gond, hogy kevés fehérje jön össze kevés zsír mellett. Zsírszegény szénhidrátforrás pedig rengeteg van, a hüvelyesek és a sikér még fehérjét is bőven hoz, talán emiatt laktató még számomra is, a merő szénhidrátforrásokkal ellentétben. A párom, bár alapból sok zsírt eszik, olykor komplett étkezéseket tud összehozni szinte nulla zsírral, kevés fehérjével és töméntelen szénhidráttal, gabona és gyümölcs alapokon... Ez egyszerű, itt inkább az a kihívás, hogy nem nagy kalóriakeretnél jóllakjon vele az ember. Őt a gyors cukor éppúgy laktatja, mint bármi más, plusz aktívabb is, így neki ezzel nincs gondja. Nekem nem menne, de ezért van teljesen más étrendünk, még ha a főételünk sokszor meg is egyezik.
Nem érdemes olyan extrém lentre belőni a zsírt, hogy az gondot okozzon, illetve embere válogatja, hogy mennyire szigorúan célszerű venni a dolgot. Nem életszerű, hogy mindig pont betartsd a tervezett számokat és nincs is rá szükség. Ha kb. soha nem megy a betartása, akkor talán változtast meg a tervet vagy az étrendedet, hogy meglegyen az összhang.
Miért nem érted a zsírbeviteledet? Számolsz, ott vannak az ételek felvive, láthatod, hogy melyikben mennyi a zsír, tanulmányozd ezeket az infókat. Érdemes képben lenni a zsírtartalommal, bizony engem is érnek meglepetések néha, kezdőként pedig főleg értek. Trükkösek ezek a makrók.
Sokan azt sem tudják, hogy a tojás kalóriatartalmának kétharmada zsírból jön... Ami egy átlagos diétázónál magas érték. Nekem kb. tökéletes. Persze a tojást lehet egy csomó zsírszegény étellel enni, ahogy jóval zsírosabbakkal is.
Kell egy kis idő, míg belejön ezekbe az ember, talán néha tervezz egy napot, módosítsd a sorokat, nézd meg, mi merre változik s találd meg a neked kissé túl zsíros elemeket az étrendedben, amikkel vigyáznod kell, ha alacsony zsírbevitel a célod.
Egyébként miért eszel natúr csirkemellet? Némi érdekesség azért belefér, jó, a kedvenceim pont zsírosak egy picit, de a mai csirkemellemben (finoman szólva nem szeretem a csirkemellet, de véletlenül az jött le a levescsontomról, nem is kevés s nem tudom simán megenni) 10 gramm zsír volt és simán lehetett volna 5 is, csak azért tettem bele sokat, hogy ellensúlyozzam a brutális soványságát. Valami paradicsomos pörköltfélét csináltam belőle, ehető volt, ha nem is jó, de én tényleg utálom a csirkemell állagát. Lehet lecsósan vagy mustárosan vagy bármi. Ha nagyon zsírfóbiásan akarnám megcsinálni, akkor egy csomó remek, lédús zöldséget alkalmaznék, főleg paradicsomot, az szinte mindent megjavít, azzal még a sárgaborsó dahl is jó, pedig alapból meg nem eszem a sárgaborsót... Na az pl. nem zsíros. Egy pici zsír van benne, amin a hagymát pirítom, rengeteg sárgaborsófőzelék, amihez nem kell rántás, mert magától krémes főzelékké alakul, curry és darabos és püré paradicsom is és több víz, mint a főzelékhez... Jó kis étel, ha engem kérdezel. De a zöldborsófőzelék szejtánnal se rossz (megint csak van benne egy kis zsír, de nem olyan sok), persze ez mind ízlés kérdése (s nem árt, ha az embernek OK a glutén, állítólag az emberek többségének nem az, hiába nem gluténérzékeny. nekem voltak gluténmentes éveim, nulla változás, úgyhogy nem aggaszt az alkalmi gluténlöket. így is jóval kevesebb glutént eszem, mint az átlagember).